Blog

Likes zijn belangrijk. Je gelooft nooit waarom!Wie op Facebook zit weet hoe het werkt met likes. We willen ze zelf graag hebben want het voelt als een soort erkenning. We vinden de aandacht leuk.

Like-farming

Bedrijven willen ook veel likes. Je ziet veel bedrijven (en helaas ook steeds meer hoaxen) die dingen weggeven vanaf een bepaald aantal likes of je moet het bericht of de pagina liken en delen. Dat heet like-farming. Het gaat niet op een natuurlijke manier (lees: dat iemand jouw bedrijf vond/zocht en het goed vond en jou een like gaf), maar op een onnatuurlijke manier. Mensen willen graag iets gratis en willen daarvoor best jouw pagina (tijdelijk) liken. Daarna vergeten ze het, of ze unliken jouw pagina weer als de promotie is afgelopen.

Like & omzet

Dus zijn likes zo belangrijk? Tja, wat vind je zelf? Ben jij iemand die in real life graag 100 'vrienden' heeft of hecht je waarde aan een handvol mensen? Wil je dat jouw bedrijf gewoon veel populariteit likes heeft? Of wil je dat de likers jouw echte doelgroep is en hopelijk een potentiële klant wordt? Wil je likes of wil je omzet? (Natuurlijk het liefste allebei)

Likes & links

Het is eigenlijk net als linkbuilding. Je kunt beter 50 kwalitatief goede links hebben dan 1000 niet-kwalitatief goede links.

Likes & psychologie

Waarom dan toch die obsessie met likes? Ik vraag het me zelf ook af, want het frustreert af en toe best dat je hard werkt maar niemand je pagina liked, of je berichten deelt. Doe ik dan iets niet goed? Lezen ze het wel? Vinden ze het niet interessant? Doe ik het voor niets? Het blijft vaak een gok, maar hoe het ook zij, als je hard werkt wil je ook beloond worden. Een like voelt als een erkenning en als een beloning.

 

Wil je meer likes krijgen, dan kun je deze tips overwegen:

 

 1. Optimaliseer je Facebook pagina

  Zorg dat je niet alleen het minimum doet, maar vul zoveel mogelijk informatie in. Hoe meer hoe beter want alle informatie zal ook in Google teruggevonden kunnen worden.
 2. Plaats interessante content

  Facebook heeft laten weten aan hun algoritme te werken zodat zij ook kunnen bijhouden hoe lang iemand jouw post bekijkt.
  Video's zijn het meest populair. Populairder dan afbeeldingen. Het maakt mensen nieuwsgierig omdat op een afbeelding je alles in 1x ziet. Een video moet je afkijken.
  Ook de tekst in je post moet uitlokken. Zo gaan we voor deze post het volgende zeggen: "Likes zijn belangrijk. Je gelooft nooit waarom!". Dat triggert mensen om te klikken. Is het helemaal eerlijk? Tja, daar valt over te twisten. Heeft het gewerkt? Dat kun jij zelf het beste bepalen.
 3. Wees actief

  Hoe vaak je moet posten is iets wat je zelf moet ondervinden. Je kunt ook gebruik maken van tools om erachter te komen hoe vaak en op welke tijden je het beste een post kunt plaatsen om de meeste mensen te bereiken.

Meer tips over likes ontvangen?

Wil je meer tips over hoe je meer likes kunt krijgen naar je pagina? Like dan onze pagina (just kidding), neem dan contact op voor advies op maat.