Blog

een wachtwoord is passe. Gebruik wachtzinnenEen wachtwoord is zoooooo 2014!

Alle gekheid op een stokje, want een wachtwoord is ook nog eens makkelijk te kraken. Er zijn hackers die aanvallen kunnen doen met programma's die ze hebben. Dat heet "brute force". Met de geavanceerde techniek van tegenwoordig kan een hacker 2 miljard (ja je leest het goed!) wachtwoorden per seconde raden! Zo kunnen korte wachtwoorden en wachtwoorden die ook in het woordenboek staan, binnen seconden worden gekraakt.

 

Combinatie van cijfers, letters en leestekens

Tegenwoordig wordt vaak aangeraden om een combinatie van cijfers, letters en leestekens te gebruiken.

Er zijn sowieso

  • 26 kleine letters
  • 26 grote letters
  • 10 cijfers
  • 34 leestekens

 

Voorbeeld 1

Voor dit wachtwoord   +h7r!*g   geldt het volgende

Voor een wachtwoord met één teken heb je in principe 96 verschillende mogelijkheden. Voor dit wachtwoord heb je 70 (26 + 10 + 34) mogelijkheden per teken. Het wachtwoord bestaat uit 7 tekens. Een hacker zal daarom in 707/2.000.000.000 (2 miljard) = 4171 seconden jouw wachtwoord kraken. Dat is 69 minuten en 30 seconden. Iets meer dan 1 uur. En het wordt gedaan door software, dus die houdt het makkelijk vol.

 

Voorbeeld 2

Voor dit wachtwoord   jopsBoKa  geldt de volgende berekening:

Dit wachtwoord heeft 8 tekens. Slechts één meer dan voorbeeld 1. Het maakt alleen gebruik van hoofdletters en kleine letters (52 mogelijkheden per teken). Dit lijkt een stuk minder ingewikkeld dan voorbeeld 1 waarbij er leestekens aan waren toegevoegd. Maar vergis je niet, het gaat om het aantal tekens, niet de combinatie alleen. We hebben 8 tekens.

Een hacker zal daarom in 528/2.000.000.000 (2 mijlard) = 26729 seconden.  Dat is ruim 7 uur. Als je dat vergelijkt met een wachtwoord van 7 tekens duurt het dus 6 uur langer. Maar ook dat is nog niets voor een hacker met super software.

 

creeër een wachtzinEen wachtzin (inclusief spaties)

Wachtzin:    piet rijdt graag op een eenwieler

Dit zijn 6 woorden uit 2000 meest gebruikte Nederlandse woorden. Dan heeft een hacker 1011 jaar (!!) nodig om dit te kraken. Maak je van een aantal letters hoofdletters en voeg je een leesteken toe (Piet rijdt graag Op een Eenwieler!), dan duurt het dus nóg langer. Gebruik dus wachtzinnen in plaats van wachtwoorden.