Blog

wat is mijn pagerankWat is PageRank NIET?

Als ik tijdens mijn trainingen aan de deelnemers vraag wat een PageRank is dan denken mensen dat dit iets zegt over hoe hoog ze scoren in zoekmachines. Dat is niet het geval.

Wat is PageRank WEL?

PageRank is bedacht door Larry Page, één van de oprichters van Google, en is een berekening die aangeeft hoeveel kwalitatief goede links er naar die pagina verwijzen. Lees het goed, we praten over pagina's en niet over de hele website. En elke verwijzing naar een pagina wordt gezien als een stem. Net als bij The Voice waarbij je kunt bellen en op een deelnemer kunt stemmen, zo stemmen anderen, via een link naar jouw pagina, op jouw pagina.

Lekker veel links kopen? Wel of niet doen?

Niet doen! De gedachte erachter is dat als anderen jouw site goed vinden zij ernaar willen linken (je hoeft hen niet te betalen). Dus als je dacht: Mooi! Ik zorg wel dat iedereen naar mij linkt! Of je betaalt een bureau die wel 1000 links voor je regelt. Niet doen! Het gaat, zoals ik eerder zei, over kwalitatief goede links. Random links naar jouw site zijn nutteloos en beïnvloeden je PageRank negatief. Betaalde links is al helemaal een "Big No No" volgens Google. En believe you me, ze kunnen het controleren want ze weten welke links wel of niet logischerwijs bij jouw site passen.

Waar moet ik op letten bij links naar mijn site?

De hoogte van iemand anders zijn PageRank is dus ook belangrijk. Simpel gezegd kun je beter 10 kwalitatief goede links hebben vanaf pagina's met een PageRank van 3 of hoger, dan 1000 van pagina's met een PageRank van 1 of 2.

 

Check jouw pagerank of die van een ander!